TRANSCENDIRANJE

 • KAJ JE TRANSCENDIRANJE?

   

  Vsaka misel pride iz polja tišine, postaja vedno bolj izražena in na koncu se je zavemo, ko pride na površino duševnosti.

  Ta izvor misli je tiho in neomejeno polje zavesti. Je onkraj misli, časa in prostora. Transcendentalna meditacija je prijetna in naravna meditacija, ki na povsem nenaporen način popelje človekovo pozornost v globlje plasti duševnosti. Človek izkusi stanje velike notranje umirjenosti. Občasno pa med Transcendentalne meditacijo um "transcendira" tudi najfinešo miselno aktivnost. Pojavi se stanje "čiste zavesti"!, zavesti same po sebi, 4. glavno stanje zavesti.

  TRANSCENDENTALNA MEDITACIJA

   

  Namen drugih vrst meditacij ni transcendiranje, temveč imajo druge cilje. Tudi EEG raziskave kažejo, da edinole Transcendentalna meditacija sistematično povzroči izkušnjo teh globljih plasti duševnosti.

  Na ravni EEG se transcendiranje izrazi kot zelo visoka (predvsem frontalna) koherenca v območju približno 8 Hz. Pri drugih vrstah meditacij pa se pojavijo druge vrste EEG valov in v drugih predelih možganske skorje.

  Pri Transcendentalni meditaciji "transcendiranje" ni nekakšen metafizični koncept. Je povsem realno in objektivno merljiva izkušnja, ki se pojavi že med povsem prvo meditacijo!

 •