SAMADHI - ČISTA ZAVEST.

• DIREKTNA POT DO IZKUŠNJE ČISTE ZAVESTI

Mnoge metode osebnostnega razvoja ali meditacij pravzaprav niti ne govorijo o transcendiranju, kaj šele da bi bilo transcendiranje njihov namen. Cilji večine metod so namreč v osnovi drugačni: komunikacija z angeli, razvoj intuicije, normalizacija čaker, boljše zdravje, itd.

Nekatere metode sicer dajo izkušnjo umirjenosti ter sprostitev. A izkušnje ter raziskave kažejo, da je umiritev med Transcendentalno meditacijo bistveno globlja, intenzivnejša in bolj prijetna.

• POPOLNI NOTRANJI MIR

lotosTranscendentalna meditacija pa je najbolj neposreden in najhitrejši način za izkušnjo čiste zavesti (samdahi). Med Transcendentalno meditacijo gre pozornost brez truda v globlje, mirnejše plasti duševnosti. Vsake toliko časa človek povsem transcendira tudi najfinejšo miselno aktivnost ter izkusi stanje mirne notranje budnosti - čiste zavesti, samadhi.

Večina tečajnikov to stanje izkusi že po dnevu ali dveh vadbe. Stanje čiste zavesti je stanje popolnega notranjega ravnovesja, umirjenosti, energije ter inteligence. Med Transcendentalno meditacijo se to stanje pojavi povsem naravno in brez napora.

• ZNANSTVENE RAZISKAVE

Številne znanstvene raziskave kažejo, da se med izkušnjo čiste zavesti pojavijo značilne fiziološke spremembe. Teh je preko 20, npr:

- izraženi alfa-1 (okoli 8 Hz) valovi, predvsem v čelnem režnju
    - zelo urejeno in usklajeno delovanje možganske skorje (izjemno visoka, 90-100% koherenca)
    - povečana prekrvavitev možganov
    - povečanje hormona arginine vasopressin
    - prekinitev dihanja, brez kompenzatornega dihanja zatem
    - itd.

Stanje čiste zavesti, ki se pojavi med Transcendentalno meditacijo ni umišljanje nekakšne umirjenosti, temveč povsem samosvoje, unikatno stanje zavesti. To stanje je fiziološko jasno povsem definirano ter merljivo.

• KAJ PA DRUGE MEDITACIJE?

meditacija - EEGAnaliza vseh EEG raziskav, ki so bile kdajkoli opravljene o različnih vrstah meditacij kaže, da edinole Transcendentalna meditacija sistematično in konsistentno povzroči izkušnjo čiste zavesti.

Med izkušnjo čiste zavesti se namreč pojavi značilen vzorec visoko koherentnih alfa-1 valov v čelnem režnju.

Druge meditacije pa povzročijo theta (4-8 Hz), beta (12-20 Hz) ter gama (20-50 Hz) valove. Praktično nobena druga meditacija - razen Transcendentalne meditacije - ne povzroči tako sistematično tega značilnega vzorca visoko koherentnih alfa-1 valov (8 Hz) v čelnem režnju, ki ustreza subjektivni izkušnji čiste zavesti.